top of page
  • adcom24

Waarom ontsteking ontstaat en hoe je het kan stoppen.

Bijgewerkt op: 5 okt. 2023

Wanneer je je gezondheid en welzijn in de gaten houdt, zijn er veel dingen om bij te houden. Bijvoorbeeld, ervoor zorgen dat je voldoende fruit en groenten binnenkrijgt, genoeg zelfzorg toepassen om stress te bestrijden, en elke dag voldoende stappen zetten, zijn slechts enkele van de zaken die waarschijnlijk door je hoofd gaan. Als je een of meer van deze verwaarloost, kan het resultaat een ontstekingsreactie in je lichaam zijn.


In feite is ontsteking vaak verbonden met de meeste gezondheidsproblemen, vooral als je een chronische aandoening hebt zoals diabetes of hartziekten. Andere symptomen van ontsteking kunnen variëren van hoofdpijn, zwelling, huiduitslag, gewrichtspijn en meer.


Je weet misschien al dat ontsteking slecht is, maar begrijpen wat er precies in het lichaam gebeurt wanneer ontsteking optreedt, kan helpen om triggers die ontsteking in de eerste plaats kunnen veroorzaken, te verminderen en te vermijden. Lees verder voor een kijkje in het fysiologische proces van ontsteking en wat je kunt doen om het te voorkomen.Ontsteking is het interne alarmsysteem van je lichaam.


Het is het gemakkelijkst om ontsteking te begrijpen vanuit een extern perspectief. Bijvoorbeeld, wanneer je een snee krijgt, stuurt je lichaam witte bloedcellen naar de wond om te helpen bij het genezen en om te voorkomen dat bacteriën of infecties het gebied binnendringen. Dit is een inflammatoire respons1, en in dit geval een acute en gunstige.


Het probleem ontstaat wanneer ontsteking niet kortdurend is, maar constant aanwezig blijft. Wanneer de ontstekingsreactie te lang in het lichaam blijft en anders gezond weefsel binnendringt, kan dit leiden tot chronische ziekten2 zoals hartziekten, reumatoïde artritis, gastro-intestinale aandoeningen en zelfs mentale gezondheidsproblemen zoals angst en depressie.


Waar komt ontsteking vandaan?


Ontsteking kan zeker voortkomen uit een snee of andere verwonding die geïnfecteerd is geraakt, evenals uit genetica, maar het heeft ook te maken met je omgeving3. De volgende factoren kunnen allemaal bijdragen aan ontsteking in het lichaam:

  • Luchtvervuiling en/of blootstelling aan gifstoffen

  • Bepaalde voedseladditieven

  • Een sedentaire levensstijl

  • Roken, drugs en alcohol

  • Stress

  • Obesitas

  • Auto-immuunziekten zoals lupus of reumatoïde artritis


De connectie tussen stress en ontsteking


Een van de moeilijkere dingen om te controleren als het gaat om je omgeving en levensstijl is stress. Dit is wat er gebeurt wanneer het lichaam voortdurend in een staat van stress verkeert, volgens onderzoek van de Carnegie Mellon University. De onderzoekers ontdekten dat chronische stress ertoe leidt dat cortisol niet in staat is om zijn rol te spelen bij het reguleren van de ontstekingsrespons van het lichaam4. Na verloop van tijd vergroot deze ontsteking het risico op het ontwikkelen van mentale gezondheidsproblemen5, zoals depressie, als gevolg van neurofysiologische veranderingen.


Toch kan het analyseren van elk aspect van je levensstijl en omgeving op zichzelf al stressvol zijn. Je hoeft geen volledige herziening van je leven uit te voeren, maar deze 7 eenvoudige stappen tegen ontsteking kunnen een solide startpunt zijn om ontsteking in het lichaam en de daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen te verminderen.

15 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page