top of page
  • adcom24

Infrarood sauna ondersteunt gewichtsverlis volgens wetenschap.

Als u op zoek bent naar manieren om uw gewichtsdoelstellingen te ondersteunen en een gezond lichaam te behouden door middel van een natuurlijke levensstijl, biedt de infraroodsauna veel gezondheidsvoordelen die dat proces ondersteunen. Er zijn niet veel onderzoeken naar infraroodsauna en gewichtsverlies. Hier is een samenvatting van wat een kenmerkend klinisch onderzoek heeft gevonden.


Over de Canadese infraroodsauna- en diabetesstudie


Waarom het onderzoek is uitgevoerd

In 2010 publiceerde het Canadian Journal of Diabetes de resultaten van een klinische studie, uitgevoerd door een huisarts, die wilde begrijpen hoe de cardiovasculaire voordelen van een lange golf infraroodsauna (FIRS) mensen met diabetes type 2 beïnvloedden.1 Destijds was Dr. Richard Beever was klinisch assistent-professor in de huisartsgeneeskunde aan de Universiteit van British Columbia en wilde oplossingen vinden die hij met een gerust hart zou kunnen aanbevelen om mensen met diabetes type 2 te helpen en in het bijzonder de risico's op congestief hartfalen te verlagen. .


Hij wilde manieren vinden om de epidemie van obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten te helpen stoppen. Wetende dat het hebben van meerdere risicofactoren het krijgen hartziekten verhoogt, vooral voor diabetici, was hij op zoek naar valide, niet-medicamenteuze manieren om al deze factoren voor zijn patiënten te verminderen. Dr. Beever had pas een samenvatting gepubliceerd van het bewijsmateriaal ter ondersteuning van de claims van infraroodsauna's over een breed scala aan talrijke gezondheidsvoordelen, dus lag het nog vers in het geheugen dat de cardiovasculaire voordelen aanzienlijk waren.(2,4)

Omdat infraroodwarmte dieper doordringt dan verwarmde lucht, ontwikkelen gebruikers dieper zweet bij een lagere temperatuur dan in traditionele sauna's", vertelde hij in 2017 aan Time Magazine.


Omdat diabetes een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten én gewichtsbeheersing een cruciale factor is, kreeg de arts toestemming van de University of British Columbia en de Northern Health Authority Ethics Review Boards om de effecten te onderzoeken van een lange golf infraroodsauna op mensen, met diabetes in het specifiek.



Hoe het onderzoek werd uitgevoerd

Onderzoekers pasten een sequentieel, longitudinaal onderbroken tijdreekscohortontwerp toe, wat het unieke voordeel bood dat proefpersonen als hun eigen controle konden dienen.


Wat betekent dit? De gouden standaard voor het evalueren van het causale effect van een interventie is een gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT). RCT’s hebben echter wel beperkingen. Ze kunnen duur, onethisch of onpraktisch zijn om uit te voeren. Vaak moeten onderzoekers alternatieve ontwerpen overwegen om interventies te evalueren, en quasi-experimentele studies zijn een geldige oplossing die niet gerandomiseerd zijn en zowel gegevens van vóór als na de interventie kunnen gebruiken. Onderbroken tijdreeksen worden beschouwd als een van de sterkste quasi-experimentele ontwerpen.(3)

Voor de interventie gebruikte Dr. Beever een Sunlight Armana 3 (de voorloper van Sunlighten Signature 3) ver-infraroodsauna drie keer per week gedurende 20 minuten op de standaardinstelling van 150 graden gedurende een periode van drie maanden in de winter van 2007-2008.


De proefpersonen werd gevraagd geen nieuwe diëten of kruidengeneesmiddelen te starten en hun huidige trainingsroutine voort te zetten. Tijdens de basis- en vervolggesprekken werd een oefeningsroutine en medicatiebeoordeling uitgevoerd, zodat eventuele verbeteringen niet konden worden toegeschreven aan andere veranderingen dan de toevoeging van een infraroodsauna.

  • 20 deelnemers met beheerde diabetes type 2 en geen contra-indicaties

  • 14 vrouwtjes

  • 6 mannetjes

  • Leeftijdscategorie 50-75 (gemiddelde leeftijd 66,5 jaar)

  • Gemeten lengte, gewicht, middelomtrek, heupomtrek, bloeddruk, geglycosyleerd hemoglobine, nuchtere bloedglucose en nuchter lipidenprofiel

  • De bloeddruk werd gemeten met behulp van de BPtru geautomatiseerde bloeddrukmeter; 5 metingen met een tussenpoos van 2 minuten, nauwkeurigheid vergelijkbaar met een 24-uurs ambulante bloeddruk

    • Nulmetingen zijn uitgevoerd binnen een week vóór aanvang van de saunasessies

    • Post-interventiemetingen werden uitgevoerd tussen 1 en 3 dagen na de laatste saunasessie, waardoor er voldoende tijd was voor rehydratatie


Beever verbeterde ten opzichte van eerdere onderzoeken: hij nam een grotere steekproefomvang op voor een aanzienlijk langere duur, waarbij de bloeddruk 24 uur na de laatste sessie werd gemeten. Hij was ook van mening dat het uitvoeren van een gemeenschapsonderzoek met vrijwilligers in plaats van de intramurale ziekenhuisomgeving die voor eerdere onderzoeken werd gebruikt, een realistischer gebruik van de infraroodsauna als therapeutische levensstijlinterventie mogelijk maakte. Het onderzoek was afhankelijk van de zelfmotivatie van de deelnemers om de studiesessies bij te wonen.


Wat het onderzoek concludeerde

Naast het beantwoorden van de oorspronkelijke vraag naar de cardiovasculaire voordelen voor mensen met diabetes type 2, heeft het onderzoek enkele belangrijke aanvullende inzichten opgeleverd. De resultaten toonden de volgende voordelen aan van regelmatig gebruik van de infraroodsauna1:

  1. Verlaagt de bloeddruk – Uit het onderzoek blijkt dat FIRS gunstig zijn voor het verlagen van de bloeddruk bij mensen met diabetes type 2, met een aanzienlijke klinische relevantie (6,4 mm Hg). Bloeddrukcontrole is de belangrijkste risicoreductiestrategie voor patiënten met diabetes type 2 ter voorkoming van CHF (congestief hartfalen). De studie concludeerde dat regelmatig gebruik van FIRS kan dienen als een nuttig niet-farmacologisch alternatief bij de behandeling van hypertensie.

  2. Verkleint de tailleomtrek - Tot 90% van de mensen met diabetes type 2 heeft overgewicht. Obesitas is een nationale en mondiale epidemie en een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit. De onderzoeksresultaten van Dr. Beever suggereren dat FIRS de tailleomtrek kan verminderen. De statistische klinische relevantie van het verlagen van de tailleomtrek levert aanzienlijke voordelen op voor mensen met obesitas, diabetes, hypertensie, coronaire hartziekte, hyperlipidemie, obstructieve slaapapneu, artritis, metabool syndroom en polycysteus ovariumsyndroom.

  3. Een gemakkelijke gewoonte om te creëren - De acceptatie van FIRS-gebruik was groter dan die van standaard levensstijlinterventies: uit de resultaten bleek dat deelnemers zich 75% meer aan de infraroodsaunaroutine hielden dan bij andere levensstijlaanpassingen. In zijn rapport legde Dr. Beever dit belang uit: “Effectieve veranderingen in levensstijl die een hoge mate van acceptatie door patiënten bewerkstelligen, zijn van cruciaal belang voor het voorkomen en behandelen van de huidige epidemie van door levensstijl veroorzaakte chronische ziekten. FIRS kan in dit opzicht een nieuwe therapeutische interventie zijn.”

  4. Een effectieve trainingsoptie - Thermoregulerende vereisten voor het handhaven van de homeostase tijdens FIRS-therapie zorgen voor endocriene en cardiovasculaire stress. Hoewel veel proefpersonen sedentair waren, werd een subjectief thema duidelijk: het gebruik van FIRS was vergelijkbaar met een gematigd trainingsregime, behalve dat deelnemers meldden dat het ‘veel ontspannender’ was en ‘als sporten zonder sporten’. FIRS kan een effectieve levensstijladjuvans of -hulpmiddel zijn, vooral voor degenen die het moeilijk vinden om deel te nemen aan traditionele oefenprogramma's.

Uit het onderzoek bleek dat FIRS niet effectief is voor het verlagen van het gewicht, de bloedglucose, het cholesterol- of triglyceridengehalte.


Geen enkele deelnemer ondervond enige bijwerkingen (licht gevoel in het hoofd, hitte-uitslag, hitte-uitputting of hitteberoerte).


Waarom dit onderzoek belangrijk is

Onze lichamen zijn complexe, geïntegreerde systemen en het cardiovasculaire systeem is nauw verbonden met veel ziekten en aandoeningen. Hartziekten en gewichtsverlies houden verband met elkaar. Onderzoekers zeggen dat het risico op hartziekten verband houdt met gewicht, vooral met overtollig buikvet en tailleomtrek. Een tailleomtrek met een hoog risico is 35 inch of hoger voor vrouwen en 40 inch of hoger voor mannen.5 Het beheren van een gezond gewicht en een gezonde taille gaat niet over hoe je eruit ziet of over de druk die dit uitoefent op spieren, gewrichten en botten. Het is een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van coronaire hartziekte wanneer tandplak zich ophoopt in uw bloedvaten, wat kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

Van de uitdagingen van mensen met type 2-diabetes kunnen we inzicht en hoop putten uit de studie van Dr. Beever, die het gebruik van lange golf infraroodsauna voor gewichtsbeheersing en hartgezondheid ondersteunt.


REFERENTIES

1 Hebben lange golf infraroodsauna's cardiovasculaire voordelen bij mensen met Type 2 Diabetes, Canadian Journal of Diabetes, januari 2010; 24(2): 113-118.


58 weergaven0 opmerkingen
bottom of page